Το χαρουπόμελο πλούσιο σε σάκχαρα και μεγάλης θρεπτικής αξίας, περιέχει τα σπουδαιότερα άλατα και ιχνοστοιχεία,
καθώς και πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, ασβέστιο,(περισσότερο από το γάλα), φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες.
Θυμίζοντας έντονα γεύση σοκολάτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία:
Σκέτο διαλυμένο σε νερό, ζεστό ως ρόφημα ή κρύο ως αναψυκτικό. Σε κέικ και άλλα γλυκίσματα.
Ανακατεμένο με ταχίνι, στο γιαούρτι, στα δημητριακά, σε κουλούρια ή ψωμί
Στην παρασκευή παγωτού αντί ζάχαρης, ή ως σιρόπι.